Σε εξαιρετικά κρίσιμη κάμψη βρίσκονται οι κλάδοι της ελληνικής ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς μετά από ένα πολύ άσχημο 2009, οι εκτιμήσεις για το 2010 είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Οι κλάδοι μετρούν απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς από 180.000 απασχολουμένους το 1992, το 2008 εμφανίζονται μόλις 65.000 εργαζόμενοι, ενώ υπολογίζεται ότι άλλες περίπου 5.000 θέσεις έχουν χαθεί στους δέκα μήνες του 2009. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, τόσο αναφορικά με την κατακόρυφη μείωση παραγγελιών όσο και με το απότομο κλείσιμο της «στρόφιγγας» του τραπεζικού δανεισμού. «Δεν υπάρχει εταιρία αυτή τη στιγμή που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Εάν δεν βρεθεί λύση, τότε θα δούμε να κλείνουν περισσότερες εταιρίες το 2010, από αυτές που έκλεισαν το 2009», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος, Θεόφιλος Ασλανίδης.

 

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα ««Οικολογικά κριτήρια και Πράσινες Προμήθειες – Η περίπτωση της Κλωστοϋφαντουργίας – Ένδυσης» που διοργάνωσαν η Εταιρία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης & Ινών (ΕΤΑΚΕΙ) και το ΚΕΤΑ Θεσσαλίας, χθες το βράδυ στο Επιμελητήριο Λάρισας. Να σημειωθεί ότι η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «TexEASTile: Αειφόρος καινοτομία στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», πρόγραμμα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, του Διαρθρωτικού Ταμείου Interreg IV B.

 

Το πρόβλημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά κυρίως το κλείσιμο των συνόρων, έρχεται να διογκώσει το σημαντικότατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των δύο κλάδων, καθώς ήδη μετά από μια χρονιά με μεγάλες μειώσεις παραγγελιών, δημιουργείται πρόβλημα και με τις όποιες παραγγελίες έχουν καταφέρει να κλείσουν για φέτος – που εκτιμάται ότι θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά.

 

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

 

Σύμφωνα με τον κ.Ασλανίδη, η απασχόληση και στους δύο κλάδους, στενά συνδεδεμένη με την ύπαρξη και λειτουργία παραγωγικών μονάδων επί ελληνικού εδάφους, παρουσιάζει συνεχόμενες απώλειες σε βάθος δεκαετίας. Πλέον το 80% της ελληνικής παραγωγής γίνεται εκτός Ελλάδας, ενώ το υπόλοιπο 20% γίνεται ούτως ή άλλως εκτός των εταιριών (με υπεργολαβίες, φασόν). Παράλληλα, ακόμη και οι μονάδες που κάποτε εγκαταστάθηκαν σε χώρες των Βαλκανίων, αναζητώντας μείωση του εργατικού κόστους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξήσεις και στις εκεί χώρες, με αποτέλεσμα να αναζητούν άλλους προορισμούς. Από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία, πλέον υπάρχουν εταιρίες που μεταφέρουν την παραγωγή τους στην …Αίγυπτο. Βεβαίως, όπως τόνισε ο κ.Ασλανίδης, αυτό αφορά στις εταιρίες, ελληνικές και ευρωπαϊκές, που έχουν πολύ μεγάλο όγκο παραγγελιών και μεγάλα κέρδη.

 

ΜΕΓΕΘΗ

 

Το 2009 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά και για την ευρωπαϊκή ένδυση-κλωστοϋφαντουργία, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕΕ, οι απώλειες σε παραγωγή, απασχόληση, νέες παραγγελίες και εξαγωγές κινήθηκαν με διψήφια ποσοστά (βλ.πίνακες). Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις των δύο κλάδων. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι για τις επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, υπήρξε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 33% στο 9μηνο του 2009. Και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ακόμη πιο δύσκολο 2010. «Όσοι απευθύνονται στην εγχώρια αγορά θα έχουν μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, που είχαν μια πολύ άσχημη περασμένη χρονιά, ίσως επειδή για το 2010 προβλέπεται μια ανάκαμψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να επηρεαστούν θετικά και να υπάρξει βελτίωση», σημείωσε ο κ.Ασλανίδης. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό των εταιριών του κλάδου είναι ότι, ιδίως στην ένδυση, εγκαταλείπεται η παραγωγική διαδικασία και συντελείται μια στροφή σε εμπορικές δραστηριότητες.

 

Ο ΣΕΠΕΕ έχει ζητήσει να συγκροτηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο στρατηγικής για τους δύο κλάδους, ωστόσο, το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και το ζήτημα του ασφαλιστικού που αντιμετωπίζει η χώρα, φαίνεται ότι δεν αφήνει περιθώρια για πολλές αλλαγές. «Σε πολλές χώρες ελήφθησαν μέτρα στήριξης των δύο κλάδων, είτε σε επίπεδο ενίσχυσης, είτε σε επίπεδο παροχής εγγυήσεων, είτε σε επίπεδο επιδότησης των εισφορών», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης και ρευστότητας.

 

 

Κείμενο:

Σκοροχόντ Αγγελική

Νατσοπούλου Χρύσα

Επεξεργασία:

Φωτιάδου Πελαγία

 

Παρουσίαση:

Στέλλα Σουλιάρα

Ευαγγελία Χειμωνίδου

Μελίνα Συμεωνίδου